STAvideo

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zadnje novice

šport 15:33

Jorgić po ogorčenem boju izgubil proti 20. igralcu sveta

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je zanesljivo napredoval v osmino finala turnirja svetovne serije smash v Džedi. A je na turnirju v Savdski Arabiji z nagradnim skladom 1,85 milijona evrov v obračunu za četrtfinale po ogorčenem boju z 2:3 v nizih izgubil proti 20. igralcu svetovne lestvice Jangu Woojinu iz Južne Koreje.

svet 15:22

Levosredinske evropske politične skupine proti sodelovanju s skrajno desnico

Politične skupine socialistov (S&D), liberalcev (Renew), Zelenih in Levice v Evropskem parlamentu so v današnji skupni izjavi zagotovile, da ne bodo sodelovale s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami. K temu so pozvale tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Skupina EPP, ki ji pripada von der Leyen, se izjavi ni pridružila.

svet kultura 15:13

Isabelle Huppert na čelu žirije beneškega filmskega festivala

Francoska igralka Isabelle Huppert, najbolj znana po vlogi sadomazohistične učiteljice klavirja v istoimenskem filmu (Učiteljica klavirja) bo na čelu žirije letošnjega beneškega filmskega festivala, so danes sporočili iz 81. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah. Ta bo bo potekal od 28. avgusta do 7. septembra.

svet 15:13

Evropska komisija od podjetja X zahteva informacije glede moderiranja vsebin

Evropska komisija je podjetju X poslala zahtevo za dodatne informacije glede moderiranja vsebin na omrežju X, so danes sporočili iz Bruslja. V postopku v okviru Akta o digitalnih storitvah (DSA) komisija želi pridobiti tudi informacije z drugih področij, denimo glede ocenjevanja tveganj na področju uvajanja generativne umetne inteligence.

Slovenija 15:11

Pirc Musar na pogovoru ob 20-letnici članstva v EU mlade pozvala na evropske volitve

V Sloveniji smo premalo naredili na splošnih pozivih na evropske volitve, je danes v pogovoru z mladimi iz slovenskih fakultet in srednjih šol ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Mlade je pozvala, naj se volitev udeležijo, sej je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija EU.

Slovenija 15:04

Objavljen je natečaj za direktorja urada vlade za narodnosti

Generalna sekretarka vlade je objavila javni natečaj za položaj direktorja urada vlade za narodnosti. Kandidati morajo biti slovenski državljani, imeti morajo drugo bolonjsko stopnjo izobrazbe in najmanj sedem let delovnih izkušenj. Znati morajo uradni jezik, imeti pa morajo tudi osnovno raven znanja tujega jezika. Zadnji dan za prijavo je 23. maj.

svet 15:04

V Severni Makedoniji potekajo predsedniške in parlamentarne volitve

V Severni Makedoniji danes hkrati potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. Do 11. ure je svoje glasove oddalo okoli 13 odstotkov od približno 1,8 milijona volilnih upravičencev. Dvojna zmaga se obeta desni stranki VMRO-DPMNE, ki po anketah močno vodi pred vladajočimi socialdemokrati (SDSM).