STAvideo
The Slovenia Times

Zadnje novice

svet kultura 5:30

Škotski umetnik z instalacijo ob 75-letnici izida Orwellovega romana 1984

Škotski umetnik Hans K. Clausen je po pošti prejel že na stotine izvodov romana Georgea Orwella z naslovom 1984. Snuje namreč instalacijo, ki bo v začetku junija na ogled v občinski stavbi na otoku Jura, kjer je Orwell v hudi revščini in bolan konec 40. let minulega stoletja napisal omenjeni roman. Z njo bo obeležiti izid romana pred 75 leti.

Slovenija 5:00

Svetovni dan boja proti astmi letos izpostavlja izobraževanje o tej bolezni

Vsak prvi torek v maju obeležujemo svetovni dan boja proti astmi, ki letos poteka pod geslom Izobraževanje o astmi daje moč. V Globalni iniciativi za astmo (Gina) poudarjajo, da je treba bolnike opolnomočiti in ustrezno izobraziti za obvladovanje bolezni, da znajo prepoznati, kdaj poiskati zdravniško pomoč, so sporočili iz Zbornice - Zveze.

Slovenija 5:00

V gimnazijah se začenja splošna matura, v osnovnih šolah nacionalno preverjanje znanja

Dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol bodo danes z esejem iz maternega jezika začeli splošno maturo. K temu se je prijavilo 6747 kandidatov. Več kot 43.400 učencev 6. in 9. razredov osnovne šole pa bo s preizkusom iz slovenščine začelo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), s katerim preverjajo njihovo znanje pri treh predmetih.

svet 5:00

V EU začel veljati akt o svobodi medijev

Od danes je v veljavi akt o svobodi medijev, ki naj bi zaščitil novinarje v EU pred pritiski, državljanom pa zagotovil dostop do neodvisnih medijskih vsebin. Po prepričanju Bruslja, ki je zakonodajo pred dvema letoma predlagal tudi v luči finančnega izčrpavanja STA, bo akt zagotovil zaščito svobode medijev in uredniške neodvisnosti.

svet 0:49

Izraelska vojska napada cilje v Rafi

Nekaj ur potem, ko je Hamas sprejel predlog posrednikov za premirje v Gazi in izpustitev talcev, je izraelska vojska napadla tarče na vzhodu Rafe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vojni kabinet premierja Benjamina Netanjahuja je pred tem sklenil, da bo nadaljeval z vojaško operacijo v Rafi.

šport 0:30

PSG in Borussia Dortmund za prvo finalno vstopnico

Francoski Paris Saint-Germain in nemška Borussia iz Dortmunda bosta odločila o prvem finalistu nogometne lige prvakov za sezono 2023/24. Dvoboj v Parizu se bo začel ob 21. uri, s prednostjo pa na povratni obračun prihaja Borussia, ki je pred šestimi dnevi v Dortmundu slavila z 1:0.

Slovenija 0:30

Na odboru o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji

Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se bodo danes posvetili vprašanju prihodnje rabe jedrske energije. Na mizi bodo imeli vladni predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji ter predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma o novi nuklearki v Krškem (Jek 2). Volivci naj bi na njem odločali novembra.