Evropske volitve 2024
STAvideo

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zadnje novice

svet 13:54

Poteza tožilca ICC po mnenju Türka pričakovana in nujna

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk meni, da je bila poteza glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je zahteval izdajo nalogov za priprtje vodij Izraela in Hamasa zaradi suma vojnih zločinov v Izraelu in Gazi, pričakovana in nujna. Od obravnave teh hudih zločinov je namreč odvisna verodostojnost ICC, je poudaril za STA.

svet 13:53

Izraelski napadi in racije v Palestini terjale nove smrtne žrtve

Izraelski napadi v Gazi so ponoči in danes zahtevali nove smrtne žrtve. Najmanj 11 Palestincev je bilo ubitih v Rafi, še trije pa v Beit Hanunu na severu palestinske enklave. V novi izraelski raciji na zasedenem Zahodnem bregu jih je medtem življenje izgubilo sedem.

kultura 13:49

V Narodni galeriji podelili Valvasorjeva odličja

V Narodni galeriji je bila dopoldne slovesnost s podelitvijo Valvasorjevih odličij. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo sta prejela arheologinja in muzealka Verena Perko ter umetnostni zgodovinar Andrej Smrekar. Podelili so še tri Valvasorjeva nagrade za enkratne dosežke, ki so jih izbrali med 16 predlogi.

svet 13:47

Grško sodišče umaknilo obtožnice v primeru brodoloma ladje z migranti

Sodišče v grški Kalamati je danes umaknilo obtožnice proti devetim osumljencem v primeru brodoloma ladje z migranti v Jonskem morju pri Peloponezu junija lani. Sprejelo je namreč argument obrambe, da ni pristojno za obravnavo primera, saj se je nesreča zgodila v mednarodnih vodah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovenija 13:46

Janković napovedal poskus pogovorov glede prireditev na Rožniku in v Tivoliju

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je bogat z biodiverziteto, so pa v njem tudi območja, ki ob ustrezni zaščiti dopuščajo izvajanje prireditev, menijo na Mestni občini Ljubljana. Župan Zoran Janković je v tej luči kritičen do neizdaje soglasij študentom in Magnificu ter je napovedal poskus pogovorov s pristojnimi.

Slovenija gospodarstvo 13:39

Na slovensko-britanskem dnevu obrambne industrije fokus na visokih tehnologijah

Obrambno sodelovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom je nujno zaradi zaostrenih razmer v Evropi in svetu, je bilo slišati na današnjem slovensko-britanskem dnevu obrambne industrije v Ljubljani. Slovenija ima rastočo obrambno industrijo, ki je ena od gonilnih sil visokotehnološkega razvoja, poudarjajo na gospodarskem ministrstvu.

Slovenija 13:35

Sojenje Velovu zaradi očitkov o podkupovanju se bliža koncu

Na nadaljevanju sojenja nekdanjemu direktorju Agencije za varnost prometa (AVP) Igorju Velovu, ki mu specializirano državno tožilstvo očita jemanje podkupnine, sta dve priči potrdili, da sta bili seznanjeni z domnevnim spornim delovanjem Velova. Sojenje se bliža h koncu, zaključne besede so predvidene v začetku junija.