Evropske volitve 2024
STAvideo

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zadnje novice

svet 14:40

Okolico Neaplja stresel najmočnejši niz potresov v 40 letih

Območje ognjenika Flegrejska polja blizu Neaplja na jugu Italije je v ponedeljek stresel potres z magnitudo 4,4. Tresenje tal je sprožilo paniko med tamkajšnjimi prebivalci, ki so noč preživeli na prostem, a ni povzročilo večje škode. Oblasti so ob najmočnejšem nizu potresov v 40 letih evakuirale okoli 40 družin.

Slovenija 14:40

Koalicija predlaga podaljšanje subvencioniranja šolskih kosil

Koalicijske stranke so na pobudo poslanske skupine Svoboda v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o šolski prehrani. Z njo omogočajo polno subvencijo kosila učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027, ko bodo kosila brezplačna za vse učence.

gospodarstvo 14:38

Vesna pogreša strategijo za prehransko neodvisnost Slovenije

Prodaja slovenskih prehranskih podjetij tujim lastnikom predstavlja tveganje za prehransko neodvisnost, negativno pa vpliva tudi na slovensko gospodarstvo, so danes opozorili v stranki Vesna. Ob tem so pozvali k strategiji, ki bi zagotovila prehransko neodvisnost Slovenije, izboljšanje položaja kmetov in bi spodbujala lokalno.

gospodarstvo 14:36

Lani v Slovenijo 28 odstotkov plina iz Alžirije, 68 odstotkov iz Avstrije

Slovenija je lani svojo oskrbo s plinom zagotavljala predvsem z uvozom iz Avstrije in Alžirije. Iz Alžirije je prek Italije po podatkih Agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina, iz Avstrije pa 68,3 odstotka. Na agenciji ob tem menijo, da je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.

Slovenija 14:33

V Levici ob posnetku grožnje migrantom opozorili na širši problem nasilja nad ženskami

V Levici v luči posnetkov z grožnjami migrantom, v katerih zamaskirani moški izpostavljajo varovanje deklet, opozarjajo na širši problem nasilja nad ženskami. Deležne so ga tako v družini, na delovnem mestu in v lokalnem okolju, na vsak primer tovrstnega nasilja pa se morajo ne glede na storilca pristojne institucije ustrezno odzvati, so poudarili.

gospodarstvo 14:29

PeK Automotive z novimi prostori v Logatcu

Slovensko podjetje PeK Automotive, ki med drugim razvija in proizvaja napredna avtonomna vozila za uporabo v kmetijstvu, je v Logatcu odprlo nove poslovno-proizvodne prostore. Vozila bodo v celoti proizvajali v Sloveniji. Kot so poudarili, gre za naložbo v visokotehnološki sektor z vse večjim pomenom, posebej za strateške panoge.