STAvideo

Ne/Ja - razbijalka mitov

Zadnje novice

svet 17:34

Na Slovaškem vedno več Ukrajincev na begu pred mobilizacijo

Slovaška v zadnjem času beleži povečano število neregularnih prihodov ukrajinskih moških med 18 in 60 letom, torej v primerni starosti za vpoklic v vojsko. Tem je izstop iz države uradno prepovedan od začetka ruske invazije leta 2022, ob tem pa so v Kijevu aprila znižali starostno mejo za vpoklic in zaostrili kazni za tiste, ki se temu izogibajo.

svet 17:32

Italija še otežuje delo nevladnih organizacij pri reševanju migrantov na morju

Italija še naprej otežuje delovanje nevladnih organizacij, ki v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike. Oblasti v Rimu so se namreč pred dnevi odločile za prepoved izvajanja humanitarnih letov, namenjenih iskanju migrantov v čolnih, z nekaterih otokov. Nevladne organizacije so danes opozorile, da bi to lahko ogrozilo številna življenja.

Slovenija 17:29

Nova Gorica za en dan postala evropska prestolnica

Nova Gorica se je danes za en dan prelevila v evropsko prestolnico, v kateri so mladi in stari spoznavali Evropsko unijo in 20 let slovenskega članstva v njej. Ob dnevu Evrope so mladi predstavljali svoje talente in simulirali delo Evropskega parlamenta, popoldne pa so mimoidoči na stojnicah spoznavali različne projekte, ki so nastali s pomočjo EU.

Slovenija 17:27

Spomenik slovenske osamosvojitve bo stal na Trgu republike

Vlada je sprejela izhodišča za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, je po današnji seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Spomenik bo na Trgu republike v Ljubljani, kjer je drog z zastavo. Sporočilo tega spomenika mora po Arčonovih besedah biti enotnost družbe v procesu osamosvajanja, temu pa bo sledil tudi javni mednarodni natečaj.