Evropske volitve 2024
STAvideo
The Slovenia Times

Zadnje novice

kultura 8:00

V Mariboru deveta edicija Trienala umetnost in okolje

V Mariboru se danes začenja deveta edicija Trienala umetnost in okolje EKO. Tokrat so za prizorišče izbrali modernistično vilo v središču mesta, kjer je bil nekoč sanatorij. Z razstavo Oči v skali dajejo moč primarnemu čustvu strahu, da nas po navedbah UGM prebudi iz otopelosti do opozoril znanosti, za katere se zdi, kakor da so odpovedala.

svet 7:56

Ruska vojska ponoči sestrelila več kot 100 brezpilotnikov

Rusija je ponoči sestrelila več kot 100 ukrajinskih brezpilotnikov na jugu države in nad zasedenim krimskim polotokom ter Črnim morjem, kjer so uničili tudi šest vojaških čolnov na daljinsko upravljanje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V ukrajinskih čezmejnih napadih na regijo Belgorod sta bili ubiti dve osebi.

Slovenija 7:50

Zdravje v občini: V Slovenj Gradcu višja stopnja obravnav zaradi srčne kapi

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev slovenjgraške občine je lani trajala povprečno 26,2 dneva na leto, v Sloveniji pa 21,7 dneva. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila z 2,7 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, višja od slovenskega povprečja, ki je 2,0, je razvidno iz podatkov NIJZ o zdravju prebivalcev občin.

gospodarstvo 7:50

SOS za vode: Hudinja onesnažena s sulfatom in težkimi kovinami

Med vodotoki na Celjskem izstopa Hudinja, ki je onesnažena s sulfatom. Po oceni Arsa se je sicer povprečna letna koncentracija tega posebnega onesnaževala v reki lani občutno zmanjšala glede na leti 2020 in 2022, a še vedno presega mejno vrednost 150 miligramov sulfata na liter vode. Reka je onesnažena tudi s težkimi kovinami.